SURSĂ / IZVOARE

Până la generalizarea denumirii de BIBORŢENI aplicată apelor minerale naturale provenind din zăcămantul omonim, la identificarea acestora s-au folosit două nume (mărci) distincte:

BORHEGYI

era denumirea dată izvorului situat la poalele dealului Tirco, exploatarea acestuia durând pînă în 1949. Etimologic, denumirea însemna “din dealul vinului” (borhegy = dealul vinului în lb.maghiară).

BARROS

izvorul cu acest nume s-a aflat în incinta Secţiei Biborţeni 1 (secţia veche, din mijlocul satului). Acest nume i-a fost acordat în cinstea unui fost ministru al transporturilor, drept mulţumire pentru sprijinul acordat pentru dezvoltarea infrastructurii din zonă.

În decursul timpului, utilizarea apelor minerale naturale, în cure interne sau externe se făcea empiric, iar cunoştinţele despre aceste tratamente tradiționale se transmiteau, de cele mai multe ori, pe cale orală, devenind uneori chiar legende.

Spre sfârșitul sec.XIX oamenii au început să să acorde o atenţie sporită propriei persoane, a stării de sănătate în care se află, iar, pe de altă parte, oameni de ştiinţă (medici, terapeuţi, chimişti, ş.a.) au început să le poată pune la dispoziție informaţii tot mai multe şi mai complete despre apele minerale naturale.

Apele minerale din Europa Occidentală au devenit cunoscute și s-au născut “centre” de tratament (dar şi de turism), cum ar fi Baden Baden, Karlovy Vary, Vichy ş.a. și în acest context au început să fie remarcate şi apele minerale naturale din Biborțeni.

Pe măsură ce apele minerale naturale provenind din zăcămîntul Biborţeni deveneau tot mai cunoscute în Ardeal şi în Imperiul Austro-Ungar, ulterior şi în Regat, acestea au fost obiectul a numeroase cercetări care aveau ca scop determinarea tot mai exactă a principalelor caracteristici şi a efectelor curative în combaterea unor afecţiuni.

Sediul Social
  • Oraș Baraolt, Sat Biborțeni nr 270, Județul Covasna
© 2023 BIBORȚENI. TOATE DREPTURILE REZERVATE