Legenda

Ruinele Cetăţii Biborţi, o cetate medievală timpurie se află pe vârful Dealului Vărbiuc. Una din legendele păstrate în memoria colectivă, este culeasă și publicată de Zoltan Kissgyörgy în cartea sa Bazinul Baraolt. Sf. Gheorghe, 1972 și spune așa:

Cetatea era a zânelor

Biborți Făt Frumos, domnul cetăţii, era stăpanul adevărat al plaiului cât cuprinzi cu ochiul. Trecuseră mai mulţi ani, dar zâna cea frumoasă pe care o visă, încă nu o găsise. „La cetatea de deasupra Lacului Sfânta Ana trăiesc fete frumoase” – venise vestea. Prin multe primejdii a trecut viteazul Biborţi pană a putut pătrunde în Cetatea Zânelor. Faila era numele fetei pe care şi-a ales-o.

„Voi deveni soţia ta – a spus fata prea frumoasă - cu condiţia să-mi îndeplineşti două dintre dorinţele mele: o apă să-mi faci să izvorească, în care, dacă mă scald, veşnic tanără să răman pînă-i lumea, şi un alt izvor doresc, din apa căruia dacă beau, veselă să răman mereu, sănătoasă şi să nu ştiu nimic despre moarte”
,, Voi îndeplini dorinţa ta – a spus Făt Frumos, şi că trăsnetul au sburat amîndoi într-o caleaşcă de aur spre Cetatea Biborţi.

- Iată primul izvor – a spus Biborţi şi în locul unde a pus piciorul a ţâşnit un izvor de apă minerală rece şi binefăcătoare.

- În acesta te vei scălda – a spus el. Iar unde a înţepat a doua oară pământul cu o vergea de aur, a apărut şi izvorul celălalt. Dorinţele Failei erau îndeplinite.

Nunta că în poveşti a ţinut şapte zile şi şapte nopți. Iar la izvoarele de apa minerală, binefăcătoare, veneau oameni din toate părţile, căutindu-şi sănătatea.

O altă variantă a legendei, spune aşa:

,,Dealul Tirco, la poalele căruia curgea un izvor de apă minerală, era legat, printr-un pod de aur, suspendat, de Cetatea Biborţi. Pe acest pod coborau zînele din cetate să-şi ia apă din izvorul fermecat…”.
Sediul Social
  • Oraș Baraolt, Sat Biborțeni nr 270, Județul Covasna
© 2023 BIBORȚENI. TOATE DREPTURILE REZERVATE