Repere istorice

Primele informații referitoare la existența și folosirea apelor minerale naturale din această zonă datează încă din timpul romanilor arata Zoltan Kissgyorgy in lucrarea sa "Bazinul Baraolt. Sf. Gheorghe, 1972".

Printre obiectele descoperite în regiune se numără fibule romane și tuburi din ceramică care pot da de înțeles că apa minerală naturală era condusă și folosită pentru băi încă din acele vremuri.

1332

Însăși denumirea localității - Villa Byborch - notată în anul 1332, arată că această așezare, în care din fântânile mai adânci ieșea singură la suprafață apa minerală naturală, era o localitate mai populată, cu caracter de mic orășel medieval.

1871

În anul 1871 se face prima analiză a apei minerale naturale Biborțeni în vederea exploatării comerciale. Aceasta se referea la izvorul BORHEGYI unde s-au făcut lucrări de amenajare pe baza unui proiect bine întocmit.

Analiza fizico-chimică a apei a fost făcută la Budapesta de către chimistul Molnar Janos, în calitate de membru al Societății de Științe Naturale Maghiare.

1880

Proprietarul vinde izvorul către Composesoratul Silvic din Biborțeni. Din procesul verbal întocmit cu acest prilej se poate constata că la acea dată pe lângă incinta izvorului existau clădiri și un depozit de apă minerală naturală.

În paralel cu izvorul BORHEGYI a început și exploatarea izvorului BAROSS, situat în apropierea locului unde este amplasată astăzi secția de îmbuteliere Biborțeni.

Un patron din Budapesta cumpăra sursa și terenul din împrejurimi, face amenajările necesare și începe îmbutelierea apei minerale naturale. Îmbutelierea se făcea manual, în butelii de sticlă de 2 litri la care se aplicau dopuri de lemn.

1892

Se introduce mecanizarea in procesul de îmbuteliere. Apa minerala naturală astfel îmbuteliată ajunge, sub denumirea de BAROSS OLTUL in Moldova si Muntenia.

Următoarea analiza fizico-chimică riguroasă, despre care exista o documentare exacta este datată 15 septembrie 1883. Autorul, profesorul BALLÓ MÁTYÁS, membru al Academiei Maghiare de Științe, a procedat la efectuarea ei la solicitarea şi din împuternicirea proprietarului de atunci al izvorului (Composesoratul silvic Biborţeni).

Ceea ce trebuie reţinut din sursa documentară este calificativul acordat acestei ape, cităm : “ Pe baza acestei compoziţii excelente trebuie să considerăm apa minerală naturală Borhegyi în rîndul celor mai valoroase ape acidulate ”.

Ulterior, Composesoratul silvic vinde izvorul care ajunge apoi in posesia avocatului Ioan Ginrejan. Stația de îmbuteliere ajunge in posesia unui anume Chisineanu, care o vinde după doi ani unor localnici. In acea perioada, la stația de îmbuteliere lucrau deja 14 oameni.

- ,, … Astfel, o ladă cu 50 de sticle de apa minerală naturală (BAROSS), a cărei valoare este de 13 K (coroane –n.t.), datorită taxelor vamale, i se dublează preţul. Din cauza acestei scumpiri, abia dacă se poate valorifica în România”.
- De asemenea, după moartea lui Baross Gabor (fost ministru al transporturilor din Ungaria) , apa minerală naturală BAROSS a fost scoasă din circuitul vagoanelor-restaurant din Austro-Ungaria. În locul acestei ape minerale naturale a fost preferată marca GISHÜBLI (probabil austriacă), şi s-a mai introdus pe circuit şi apa carbonatată ,,artificial creată KRISTÁLY, spre nemulţumirea călătorilor maghiari ”.
- Despre piaţa apei minerale naturale BAROSS, acelaşi raport mai menţionează:
,, [Localitatea] Biborţeni devine interesantă mai ales datorită apei din izvorul Baross, pusă în circulaţie de cîţiva ani. Pe lîngă piaţa internă, această apă s-a vândut şi în România,”

1948

Prin naționalizare, stația este preluată de stat și intră în componentă Întreprinderii Apemin Sf.Gheorghe.
Este ultimul an în care s-a îmbuteliat apa minerală naturală din izvorul BORHEGYI. Apa minerală îmbuteliată era transportată la gara CFR Augustin cu ajutorul carelor trase de boi.

1949

În curtea stației, în același zăcământ, este forat un puț adânc de 22 m, sursa fiind denumită "1Mai” însă este vândută sub denumirea APĂ MINERALĂ NATURALĂ BIBORȚENI. Până în anul 1953 devine unul dintre principalii competitori de pe piața de ape minerale naturale din România.

1978

Izvorul BORHEGYI este oficial închis. Noua sursă, cu denumirea "1 Mai" asigura din acest moment apa minerală naturală.
Lucrările de cercetare a zăcământului au fost finalizate prin amenajarea a 3 surse de apă minerală naturală, cu compoziții diferite : F7, F8, F9, surse care și în prezent asigura o parte din necesarul de materie prima.

Dupa 1990

Se instalează linii de îmbuteliere (în sticle de 1L, respectiv PET de 2L și PET de 0,5 L) care vor funcționa aproape 20 de ani, și care se înlocuiesc pe rând, cu altele mai moderne.
Se extinde și se diversifică portofoliul de produse, se începe exploatarea izvorului F1 de apă plata, printr-o aducțiune de 8 km.
Sediul Social
  • Oraș Baraolt, Sat Biborțeni nr 270, Județul Covasna
© 2023 BIBORȚENI. TOATE DREPTURILE REZERVATE